Kociołki myśliwskie występują w różnych rozmiarach i pojemnościach oraz wariantach - żeliwnym w całości lub żeliwnym emaliowanym wewnątrz. Zarówno jedne jak i drugie wymagają odpowiedniej dbałości i wcześniejszego przygotowania. Zaraz po zakupie kociołek należy umyć czystą wodą i nasmarować cienką warstwą oleju jadalnego od wewnątrz i na zewnątrz, a następnie wypalić, czyli napełniony wodą postawić na ognisku na około 30 min. Wypalanie to proces niezbędny, który zabezpieczy kociołek przed rdzewieniem. Z racji na materiał wykonania jakim jest żeliwo nie zaleca się stosowania żadnych detergentów, jedynie samą wodę i systematyczną konserwację czyli naoliwianie naczynia. Te proste zabiegi dają naczyniu gwarancję trwałości i przydatności.
Gotowanie potraw w garnku żeliwnym to prosty sposób żeby zaskoczyć współtowarzyszy niepowtarzalnym smakiem aromatycznych i tradycyjnych dań, zdrowych i sycących gulaszy, zup, mięs, pieczonek. To dodatkowa świetna alternatywa popularnego grilla i frajda z czasu spędzonego przy ognisku.