Piece stalowe na drewno są wciąż popularne i używane do ogrzewania pomieszczeń. Chociaż większość gospodarstw domowych korzysta z nowoczesnych rozwiązań to tradycyjne ogrzewacze cieszą się dużym zainteresowaniem. Świetnie nadają się do pomieszczeń gospodarczych, garażu i warsztatu.
Najczęściej są to piece wolnostojące lub kominkowe, a także kozy stalowe. Piece tego typu opalane są drewnem lub węglem w zależności od modelu, typu i zaleceń producenta. Komory pieców wyłożone są cegłą szamotową, która dzięki swojej dużej odporności na wysoką temperaturę zapewnia skuteczne i efektywne ogrzewanie, jednocześnie chroniąc komorę spalania przed uszkodzeniami. Dodatkowym atutem pieców stalowych jest prosty montaż oraz ekonomiczne zużycie paliwa i efektywna produkcja ciepła.
Główne kryteria doboru pieca stalowego do potrzeb i preferencji to przede wszystkim moc grzewcza, rodzaj spalanego opału, trwałość i niezawodność, wygląd pieca (wzór, design) ogólnie rzecz ujmując komfort, wygoda i perspektywa wieloletniego użytkowania urządzenia.
To estetyczne piece wykonane z wysokogatunkowej stali, gwarantującej długą żywotność. Nie zajmują wiele miejsca, można je dowolnie ustawiać, a przy tym są bardzo wydajne, przystosowane do produktywnego generowania ciepła.