Ruszty żeliwne to część paleniska w kominku, picu lub kuchni kaflowej. Są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, co pozwala dobrać odpowiedni do danego pieca. Ruszty ze względu na swoją uniwersalność mogą być wykorzystywane w kominkach, piecach, kuchniach, wędzarniach oraz kotłach centralnego ogrzewania, opalanych węglem lub drewnem. Stosuje się je również do budowy palenisk grillowych. Charakteryzują się wysoką wytrzymałością i trwałością, co sprawia, że są odpowiednie do stosowania w warunkach wysokich temperatur, ponadto równomiernie absorbują ciepło i doskonale je przewodzą.
W zależności od rozmiaru i kształtu paleniska danego pieca czy kuchni dysponujemy rusztami w różnych rozmiarach i kształtach. Mamy ruszty tabliczkowe prostokątne i kwadratowe oraz okrągłe a także pojedyncze sztabkowe, nazywane również rusztami belkowymi albo belkami żeliwnymi. Te ostatnie pozwalają samodzielnie zbudować powierzchnię paleniska w sytuacji gdy żadne z gotowych rozwiązań zespolonych nie spełnia wymogów rozmiarowych pieca.
Chcąc zachować trwałość i dobrą kondycję rusztów żeliwnych, należy regularnie usuwać popiół i zanieczyszczenia, które mogą się gromadzić. Ruszty żeliwne wykorzystywane w grillach można przecierać mokrą szmatka z zastosowaniem płynu do mycia naczyń.
Ruszty żeliwne w piecach i kotłach centralnego ogrzewania zapewniają efektywne spalanie paliwa, równomierne rozprowadzanie ciepła oraz wydajną cyrkulację powietrza. Ich wysoka wytrzymałość i trwałość sprawiają, że są niezastąpionym elementem w systemach grzewczych. Ich eksploatacja nie wymaga szczególnych zabiegów konserwujących.